Hosting nedir ve ne amaçla hosting kullanılır?
Web Hosting Nedir?
Hosting hizmeti, bir web sitesinde erişilmek istenilen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcılarının erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Hosting barındırma hizmeti, web sitesinde bulundurulmak istenen içeriğin yüklendiği ve web sayfasının görünmeyen arka yüzüdür.
İçindekiler
Hosting, kişilerin veya firmaların web sitelerini ya da web uygulamalarını internette kesintisiz bir şekilde yayınlanabilmesini sağlayan bir online (çevrimiçi) hizmettir. Bir hosting hizmeti satın aldığınızda, basit olarak web sitenizin stabil ve kesintisiz çalışabilmesi için gerekli olan dosya ve verileri depolayabileceğiniz bir sunucu üzerinde alan kiralamış olursunuz. Akıllara ilk gelen soru ise “sunucu nedir?” olacaktır. Kısaca açıklamak gerekirse sunucu; web sitenizi görmek isteyen herkese kesintisiz şekilde erişim sağlayabilen bir somut bilgisayardır.
Web hosting firmasının bu bağlamda sağladığı hizmet ise sunucuyu açık ve çalışır tutarak, zararlı saldırılardan korumak ve içeriğinizi (metinler, görseller, diğer dosyalar) sunucudan, sitenize erişim sağlayan ziyaretçilerin tarayıcılarında görünmesini sağlamak ile görevlidir.
Hosting Ne Amaçla Kullanılır?
İnternette arama gerçekleştirildiğinde kendinize ait bir blog sayfası (tecrübelerinizi, makalelerinizi veya size ait diğer içerikleri paylaşmak istediğiniz) veya firmanıza ait web sitenizi yayınlamak ve erişilebilir olmasını istiyorsanız hosting hizmeti satın almanız öncelikli gerçekleştirmeniz bir adımdır.
Örneğin, siz kendinize ait özel bir blog sayfası ile deneyimlerinizi, sunumlarınızı, tecrübelerinizi, sık karşılaşılan problemleri ve çözüm yollarını insanlarla paylaşmak istiyorsunuz veya üretimini sağladığınız bir ürünün ya da sağladığınız bir hizmetin internet üzerinden satışını, kullanımını ve reklamını gerçekleştirmek istiyorsunuz veya kişilerin yaşamış oldukları deneyimlerini paylaştığı ya da karşılaştıkları problemlerin çözümlerini anlattıkları bir portal sayfası yaratma hayaliniz var.
Bu ve benzeri ihtiyaçların tümünü gerçekleştirebilmek için öncelikle bir web hosting hizmetiniz olmalıdır.
Hosting Hizmeti Türleri Nelerdir?
Web sitenizin hangi amaçla yayında olacağına, web sitesinde ziyaretçilerinize sunmak istediğiniz içerik türü ve büyüklüğüne göre çok sayıda hosting türü mevcuttur. Hosting türleri aslında iki ana kategoride sınıflanır. Bunlar; Linux hosting ve Windows hosting hizmetleridir.
Web sitenizin yayınlanması için gerekli olan yazılımsal altyapının (asp.net, .net core, php vb.) yazılımcınız veya sizin tarafınızdan hazırlanması, almak istediğiniz hizmet türünü belirlemeniz gerekir.
Linux ve Windows Hosting
Linux hosting hizmetlerinde; PHP programlama dili ile hazırlanmış web siteleri çalışırken, Windows hosting hizmetlerinde; ASP.net, .NET Core, Klasik ASP gibi windows tabanlı programlama dilleri çalışabilmektedir.
Windows hosting hizmetlerinde, windows tabanlı programlama dillerine ek olarak PHP programlama dilini de çalıştırabiliyorsunuz, fakat, PHP ile hazırlanan yazılımlar Linux hosting hizmetlerinde daha performanslı ve daha sorunsuz çalışmaktadır. Örneğin, bazı PHP ile hazırlanan yazılımların, .htaccess dosyasına, apache veya litespeed yazılımları ile çalışmaya ya da performansa ihtiyacı oluyor. Bu gibi durumlar da biz Linux hosting hizmetlerini öneriyoruz.
Linux hosting hizmetlerimizde kullanabileceğiniz bazı programlama dilleri, yazılımlar, framework’ler;
- Framework’lerden bazıları; Laravel, CodeIgniter 2 ve 3, Symfony, Slim Framework vb.
- Bilinen yazılımlardan bazıları; WordPress, Joomla, Drupal, Opencart, Magento, PrestaShop vb.
- Programlama dilleri; PHP, HTML, CSS, JavaScript (ve kütüphaneleri)
- Veritabanı yazılımları; MySQL (veya Mariadb), SQLite
- ve diğer PHP ile hazırlanmış yazılımlar.
Hosting hizmetlerinin ihtiyaçlara göre şekillenmiş alt hizmet türlerinden bahsetmek gerekirse;
Wordpress Hosting
Dünya üzerinde en çok kullanılan blog ve web sitesi oluşturma yazılımı olan Wordpress’i kullanıyorsanız, Wordpress Hosting hizmetlerini tercih etmenizi kesinlikle tavsiye ederiz. Wordpress Hosting hizmetlerinin bulunduğu sunucular, Wordpress yazılımının daha performanslı, sorunsuz ve stabil çalışabilmesi için özel olarak optimize edilmiş, Wordpress üzerinde kullanılan tema ve eklentilerin tamamını stabil halde çalıştıracak şekilde konfigüre edilmiştir. Wordpress’in en basit hali bile sunucu kaynaklarını fazla tükettiği için son yıllarda ortaya çıkan ve en çok tercih edilen hosting hizmeti türlerinden biridir.
Kurumsal Hosting
Şirket web siteleri, daha fazla dosya barındırma, email gönderme, daha fazla sistem kaynağı tüketme gibi ihtiyaçları duyan web sitelerdir. Dolayısıyla, standart paylaşımlı hosting hizmetlerinde bunlar tamamen karşılanmadığından kurumsal hosting hizmet türü ortaya çıkmıştır. Kurumsal hosting hizmetlerinin bulunduğu sunucularda daha çok dosya barındırma, daha çok e-mail kullanımı, ve geçmişe dayalı e-mail saklama amaçlıdır. İşletme web siteleri daha çok cpu, ram bellek, inode ve I/O kullanma ihtiyacı duyar, bu durumda şirketiniz için en doğru çözüm kurumsal hosting hizmetleri olabilir.
Ucuz Hosting
Ekonomik hosting başlangıç seviyesindeki web sitelere hizmet vermek amacıyla sunulan, ilerleyen dönemlerde daha üst bir hizmet türüne geçebilmek için bir başlangıç hizmet türüdür. Yeni web sitesi kurmak isteyenler ve ufak boyutlarda sitelerini barındırmak isteyenler için idealdir.
Hosting ile beraber ne gibi hizmetler alınabilir?
Alan Adı Kaydı
Alan adı, bir web sitenin internetteki adı ve adresidir. Diğer bilinen ve sık telaffuz edilen adıyla domain, özünde web sitenizin bulunduğu sunucunun fiziksel adresinin karşılığıdır. Alan adı isim ve uzantıdan oluşur. Örneğin şu an gezmekte olduğunuz web sitenin alan adı keyturk.com’dur. Kaydetmek istediğiniz alan adının müsaitlik durumuna göre sorgulayarak satın alma işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Alan adı, satın aldığınız süre boyunca size tahsis edilir.
Web sitenizin çalışabilir olması için en önemli hizmetlerden biridir. Alan adı olmadan web hosting hizmeti, hosting hizmeti olmadan da alan adı web sitenizin tek başına yayınlanabilmesini sağlamaz.
Alan Adı Transferi
Daha önce farklı bir firmadan alan adı kayıt ettiyseniz, firmanızın sağladığı hizmetten memnun kalmadıysanız veya tüm hizmetlerinizi tek bir firmadan yönetmeye karar verdiyseniz hosting hizmeti satın alırken alan adınızı da transfer edebilirsiniz. Alan adları transfer edilirken +1 yıl daha süresi uzamaktadır.
SSL Sertifikası
Web sitesindeki veri trafiğini ve önemli bilgi girişlerini şifrelemek için kullanılan bir hizmettir. Açılımı Secure Sockets Layer, Türkçe karşılığı ise Güvenli Giriş Katmanı şeklindedir. Son dönemde Google’ın arama motoru sıralamasında SSL kullanan web sitelerini ön planda tutacağını belirtmesi ve dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı Google Chrome’un SSL kullanmayan web sitesini “Güvenli Değil” ibaresi bildirmesi nedeniyle SSL kullanımı üst düzeye çıkmıştır. Ayrıca, e-ticaret temelli bir web sitesine sahipseniz hem güvenli alışveriş hem de sanal pos kullanabilmeniz için kesinlikle SSL sertifikası kullanmanız gerekmektedir.
Yedekleme Hizmeti
Yedekleme genel anlamıyla bilgisayar sisteminizi işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan yazılımların ve depolanan verilerin, arıza, hata ve hasar durumlarında çalışmaların kesintiye uğramaması veya geri dönülemez biçimde kaybolmasını engellemek amacıyla birden fazla kopya halinde bulundurmasını sağlayan dosyalar bütününe verilen addır.
Hosting hizmeti modellerinde standart olarak haftalık ya da aylık olarak yedekleme yapılır. Dilerseniz hosting hizmetiyle birlikte günlük yedekleme hizmetini opsiyonel olarak satın alabilirsiniz. Günlük yedeklemede web siteniz hem günlük, hem haftalık hem de aylık olarak üç farklı zaman aralığında yedeklenir.
Özel IP Adresi
Web sitenizin tek başına ve paylaşımsız bir özel IP adresinde barınma ihtiyacı var ise Özel IP adreslerini tercih edebilirsiniz. Örneğin, sanal POS aldığınız banka web sitenizin kendine ait bir IP adresinde barınmasını isteyebilir veya yoğun bir trafiğiniz var ise paylaşımlı IP adreslerinde oluşabilecek herhangi bir atak durumlarından korunmak amacıyla özel IP adresi tercih edebilirsiniz.
Hosting Hizmetini Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
İşletim sistemi; En önemli husus web sitenizi hangi programlama dili ile hazırlandığıdır. Eğer PHP veya HTML, CSS, JS tabanlı bir web sitesi hazırlandıysa; linux hosting hizmetlerini tercih edebilirsiniz, eğer ASP.net, .NET Core, Klasik ASP gibi programlama dilleriyle hazırlandıysa windows hosting hizmetlerini tercih edebilirsiniz.
Disk alanı boyutu; Barındırmak istediğiniz web sitenin ne kadar disk boyutuna ihtiyacı olduğu önemlidir. Eğer çok ufak bir web sitesi barındırmak istiyorsanız ve bu toplamda 1 GB disk alanını aşmayacağını düşünüyorsanız (tabii ki trafik kullanımı da önemli) ekonomik web hosting hizmetleri yeterli gelir. Fakat, herhangi bir disk alan boyutu limitlemesi olmamasını istiyorsanız web hosting hizmetlerine göz atabilirsiniz.
Trafik; Web sitenize yüklediğiniz dosyalar, web siteniz üzerinde veya ayrı sayfalarda gösterim alırken tıpkı internet kotanız gibi bir trafik kotası olur. Örneğin 512KB’lık bir resim dosyası web sitenizin içeriğinde görüntüleniyorsa diğer içeriklerle beraber bir ziyaretçinin tarayıcısında görüntülendiği esnada web hosting hizmetinizin trafik kotasından da o kadar düşer. Eğer trafik kotası hesaplamayla uğraşmak istemiyorsanız, web hosting hizmetlerine gözatabilirsiniz. Fakat, çok düşük boyutlarda bir kullanım yapacağınızı düşünüyorsanız ekonomik web hosting hizmetleri idealdir.
İşlemci; Hizmetinizin bulunduğu sunucu üzerinde kullanabileceği maksimum işlemci kaynağını ifade eder. İşlemci kullanımı, web sitenizi oluşturan yazılım dosyalarınızın çalışma esnasında harcayacağı işlemci gücüyle belirlenir.
Ram bellek; Hizmetinizin bulunduğu sunucu üzerinde kullanabileceği maksimum ram bellek kaynağını ifade eder. Ram bellek kullanımı, web sitenizi oluşturan yazılım dosyalarınızın çalışma esnasında harcayacağı ram bellek kullanımıyla belirlenir.
Dosya limiti (inode); Linux işletim sisteminde bulunan veri yapısı bilgilerini içermektedir. Her dosya (web sayfası, imaj, e-posta vb.) 1 adet inode kullanır. Dinamik bir web sitesi ortalama 20-50 bin arası inode kullanır. Örneğin; 100.000 dosya limiti var bağlı olduğunuz sunucuda (imaj dosyalarınız, tanımladığınız mail adresleri tek tek hesaplanarak vb.tüm datalarınızın) bu sınırı aşması halinde maksimum dosya limitini doldurmanız sonucunda sitenize, maillere erişimde problemle karşılaşılacaktır.
Yedekleme; Tüm bunların yanı sıra sitenizin yedeğinin sağlanması çok önemlidir. Yedekleme işlemi olası bir teknik sorun ya da disk arızası gibi süreçlerde kullanılması için olup yine de bu yedekleri müşterimizin hizmetine de sunuyoruz. Web hosting hizmetlerinde, haftalık ve aylık olmak üzere iki farklı periyotta ücretsiz olarak yedekleme işlemi gerçekleştiriyoruz.
Web Server yazılımı; Hizmetinizin bulunduğu sunucunun tercih edilen web sunucu yazılımını ifade eder. Linux için Apache, Nginx, Litespeed, OpenLitespeed, Windows için IIS.
Hosting Hizmetinin Güvenliğini Nasıl Sağlarım?
Hosting hizmeti veren sunucular maksimum güvenlik önlemleriyle konfigüre edilmekte olup her hosting hesabı birbirinden izole çalışmaktadır. Fakat hosting hizmetini kullanan müşterimizde hem hizmeti üzerinde hemde web sitesinde yazılımsal tarafta kendisi bazı güvenlik önlemleri mutlaka alması gerekir.Bu güvenlik önlemleri başlıca şu şekildedir.
- Kompleks ( harf,rakam ve karakter destekleyecek) zor karmaşık şifreler kullanın. Şifreniz minimum 8 karakter, büyük ve küçük harf, noktalama işareti ve özel karakterlerden oluşmasına gayret gösterin.
- Ayrıca hosting kontrol panel girişi, e-mail giriş bilgileri ve web sitesi yönetici giriş bilgileri mutlaka birbirinden farklı şifreler olsun.
- Şifrelerinizi belirli aralıklarla yenileyin.Daima aynı şifreler kalmasın.
- Çok eski kodlama mantığıyla yazılmış yazılımlar kullanmayın. Örneğin PHP 4 ile yazılmış bir script gibi. Günümüz yazılım teknolojilerini ve güncel güvenlik açıklarını mutlaka takip edin.
- Dosyalarınızın antivirüs taramalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Kaynağını bilmediğiniz yazılımları kullanmayın.Zira kodlar içerisinde gizlenmiş backdoor komutları bulunabilir. Wordpress gibi yazılım kullanıyorsanız kaynağından emin olmadığınız ücretsiz tema yada eklenti, warez yada cracklenmiş olarak tabir edilen ücretli tema yada eklentileri ücretsiz indirip kullanmayınız.
- Wordpress, Opencart gibi hazır bir CMS sistemi kullanıyorsanız güncellemeleri mutlaka takip edin ve güncelleme çıkar çıkmaz web siteniz için bunu gerçekleştirin.Mümkünse Wordpress otomatik güncelleme aktif olarak ayarlamanızı tavsiye ederiz.
- Hosting üzerinde gerekmedikçe hiçbir dosya yada klasöre chmod 777 (tam okuma yazma izni) vermeyiniz.
- Trojan ihtimaline karşılık kritik ve önem arz eden bir kısıma giriş yaparken ekran klavyesini kullanın.